Οι επικείμενες εκλογές οδηγούν τα ομόλογα σε νέα ρεκόρ

MarketNews

Οι επικείμενες εκλογές οδηγούν τα ομόλογα σε νέα ρεκόρ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι θετικές προοπτικές για την οικονομία που προεξοφλεί η αγορά ενόψει και των επικείμενων εκλογών, οδηγούν τα ελληνικά ομόλογα σε νέα ρεκόρ.

Οι εκδόσεις ομολόγων αυτής της εβδομάδας από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είδαν εκτίναξη της ζήτησης, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένεται να "τιμωρήσει" την πρώτη λόγω του υπερβολικού της χρέους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τις αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα της ευρωζώνης να κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, το carry trade έχει πάρει φωτιά, για αυτό και οι εκδόσεις των χωρών της περιφέρειας αποτελούν επενδυτικό μαγνήτη.

Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις εμπορικές διαμάχες οδηγούν τις αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα σε πολυετή ή και ιστορικά χαμηλά,  ωστόσο τα spreads επίσης μειώνονται, δείχνοντας ότι υπάρχει "κυνήγι" αποδόσεων που ωφελεί τα ομόλογα της περιφέρειας. Έτσι η Ιταλία είδε τη ζήτηση χθες για το νέο 20ετές ομόλογο να εκτοξεύεται στα 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία άντλησε 6 δισ. ευρώ από το νέο 10ετές ομόλογο με απόδοση 0,629% και η  Πορτογαλία προχώρησε στην έκδοση 10ετών και 15ετών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Σε αυτό το πάρτι της περιφέρειας συμμετέχει φυσικά και η Ελλάδα η οποία έχει άλλωστε και τους δικούς της "εσωτερικούς" λόγους που ενισχύουν τις τιμές των assets της. Η προοπτική αλλαγής πολιτικής σελίδας στη χώρα και ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις και επενδύσεις, έχει εδώ και εβδομάδες δώσει νέα καύσιμα στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους,  βάζοντάς τους και πάλι στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων. Αυτό φάνηκε άλλωστε και στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας όπου το επιτόκιο σημείωσε βουτιά στο 0,47% έναντι του 0,95% πριν, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, χάρη στη σημαντική ζήτηση από ξένους επενδυτές.

Από την ημέρα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα οποία οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, οι  αποδόσεις των 10ετών ομόλογων έχουν υποχωρήσει πάνω από 70 μονάδες βάσης, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση διεθνώς.

Σήμερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 2,721%, με πτώση της τάξης του 1,6%, ενώ ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βελτίωση στο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,553% με πτώση 3,70%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επίσης. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.

Κούρταλη Ελευθερία