Συναγερμός έχει σημάνει στην διεθνή κοινότητα μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν.

Οι εκρήξεις που δεν αποκλείεται να οφείλονται σε επίθεση, σύμφωνα και με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, σημειώθηκαν με φόντο τις επιδεινούμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν μετά και την αποχώρηση των αμερικανών από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία  πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ  και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τάνκερ, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η νορβηγική Frontline,  επιβεβαίωσε ότι το πλοίο έχει πάρει φωτιά.

Το 21μελές πλήρωμα του Κokuka Courageous με φορτίο μεθανόλης, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας εγκατέλειψε με βάρκα διάσωσης το πλοίο. Το πλοίο είχε ναυλωθεί από την κρατική CPC Corp της Ταϊβάν. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι το τάνκερ χτυπήθηκε από τορπίλη, κάτι που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται. 

Facebook Comments