Την απόλυτη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ της εξέφρασαν την Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Στη διακήρυξη της Συνόδου επισημαίνεται ότι «επαναλαμβάνουμε την απόλυτη στηριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαικό και διεθνές δίκαιο (…) Υπενθυμίζουμε την υποχρεώση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεώτρησεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήξη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

“Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα.

 

Facebook Comments