Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets γενικότερα αλλά και τα ομόλογα της ευρωζώνης να συνεχίζει να είναι ευνοϊκό.

Από την μία μεριά οι επενδυτές ποντάρουν στην έλευση μίας ισχυρής νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα η οποία θα εφαρμόσει φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις και από την άλλη συνεχίζουν το κυνήγι αποδόσεων σε κρατικούς τίτλους ακόμη και εκείνων των χωρών που έχουν δει το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, λόγω των αρνητικών αποδόσεων που διατηρούν τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περιοχής τα οποία υπογραμμιζόμουν το ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,638% με πτώση 2,5% από τα επίπεδα της Παρασκευής, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 289,6 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010, καθώς και το yield στους γερμανικούς τίτλους υποχωρεί στο -0,254% και μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του -0,27%.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου σημειώνει επίσης ισχυρή βελτίωση υποχωρώντας και σε αυτήν την περίπτωση σε νέα ιστορικά χαμηλά του 1,509% με πτώση της τάξης του 2,83%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνεται στις 214 μονάδες βάσης, ενώ έναντι των αντίστοιχων ιταλικών διαμορφώνεται στις μόλις 13 μ.β.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 32% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 58%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments