Την ώρα που «μαίνεται» ο εμπορικός πόλεμος και οι ΗΠΑ στρέφουν τα βέλη τους εναντίον των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2019, ενώ διευρύνθηκε και το έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα, στοιχεία που αναμένεται να φουντώσουν περισσότερο την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Το πλεόνασμα της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 48,2 δισ. ευρώ(54 δισ. δολάρια) στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, από 46 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Με την Κίνα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 62 δισ. ευρώ, από 57,2 δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ, με το επιχείρημα του πλεονάσματος υπέρ της Ε.Ε., απειλούν με την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά, ώστε να επέλθει ισορροπία στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες κατηγούν την Κίνα ότι δεν σέβεται τους κανονισμούς περί θεμιτού ανταγωνισμού στο εμπόριο.

Συνολικά, η Ε.Ε. εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 21,7 δισ. ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, από 10,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.  Το  έλλειμμα οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, κυρίως από Ρωσία και Νορβηγία. Για την Ευρωζώνη, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,2% τον Απρίλιο και οι εισαγωγές 6,6%, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος στα 15,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 17,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Facebook Comments