Τελικά μόνο μονομερείς ενέργειες φαίνεται πως δεν ήταν οι αυξήσεις διοδίων στην Αττική Οδό με την εταιρεία να προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις για τις δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη.

«Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε ενημερωθεί από την εταιρεία Αττική Οδό για τις αυξήσεις στα διόδια από τις 28 Δεκεμβρίου 2018. (…) η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε ενημερωθεί με επίσημη επιστολή από την “Αττική Οδός Α.Ε.” από τις 28/12/2018 για τις νέες τιμές που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019 (€3,00) και την 1η Αυγούστου 2019 (€3,30) και ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο. Η “Αττική Οδός Α.Ε.” προσπαθώντας να καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των χρηστών της από τις νέες τιμές, αποφάσισε και ενημέρωσε με επιστολή της και πάλι μονομερώς στις 29/01/2019 την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι αναβάλλει (όχι ανακαλεί) μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου», επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Αναφέρει μάλιστα ότι η εταιρεία παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, οι αυξήσεις στα διόδια είναι «νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά της» που απορρέει από τη σύμβασή της με το Δημόσιο σύμφωνα με το «Αρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.).

Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου».
Ως προς τους ισχυρισμούς ότι η «Αττική Οδός Α.Ε. έχει θησαυρίσει», η εταιρεία απαντά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι «το κόστος υλοποίησης της Αττικής Οδού ανήλθε σε €1,316 δισ. εκ των οποίων το 67,35%, δηλαδή €886,3 εκατ., καλύφθηκαν από την Παραχωρησιούχο εταιρεία “Αττική Οδός Α.Ε.” με ίδια κεφάλαια και δάνεια που ακόμα αποπληρώνει».

Facebook Comments