’Αγοράστε ελληνικά ομόλογα’ προτείνει η BofA - Θετική για τις αγορές η αυτοδυναμία της ΝΔ

MarketNews

Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί πως η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι ένα θετικό σήμα για τις αγορές και συστήνει στους επενδυτές  να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα καθώς αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ράλι.

Όπως επισημαίνει, μία σειρά παραγόντων υποστήριξε τη σημαντική μείωση των ελληνικών spreads.

Μετά την έκδοση του 10ετούς τον Μάρτιο, η BofA εκτίμησε πως θα υπάρξει ένα θετικό μομέντουμ στα ελληνικά ομόλογα με βάση 5 υποστηρικτικούς παράγοντες:

1. Βελτιωμένη ρευστότητα στα ομόλογα, αυξημένους όγκους και μικρότερα spreads

2. Θετικές προοπτικές χρηματοδότησης τραπεζών

3. Πιθανότητα πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους από την ΕΕ και πρόωρη αποπληρωμη του ΔΝΤ

4. Βελτιωμένες προοπτικές για τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα

5.  Πιθανή βελτίωση της αξιολόγηση της Ελλάδας

Το (1) έως το (3) έχουν πλέον υλοποιηθεί. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στον ELA υποχώρησε στο μηδέν και η ΕΕ συμφώνησε τόσο για ελάφρυνση του χρέους κατά 1 δισ. ευρώ όσο και για πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Επομένως, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις.

Παράλληλα, το bullish μομέντουμ επιταχύνθηκε πιο πρόσφατα λόγω των εξής:

6. Οι ευρωπαϊκές εκλογές που οδήγησαν στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η επιπρόσθετη ώθηση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ανακοίνωση των εκλογών επέτρεψε στα ελληνικά ομόλογα να μειώσουν ραγδαία το spread έναντι των ιταλικών. να διαπραγματεύονται όσο πιο σφιχτά είναι τα 20bp εναντίον της BTP

7. Χαμηλότερες αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα: Η βουτιά των αποδόσεων του bund σε όλο και πιο αρνητική περιοχή τροφοδότησε ένα κυνήγι αποδόσεων που υποστήριζε τα περιφερειακά spreads γενικά και την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία ειδικότερα.

Έτσι, η BofA εκτιμά ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο μείωσης των spreads καθώς εντείνεται το κυνήγι αποδόσεων στις αγορές ομολόγων γενικότερα.

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως εκτιμά η BofA, θα μπορούσαν επίσης να υπεραποδώσουν της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το όριο που έχει επιβάλει για τις θέσεις που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα  ή / και εάν υπάρξει βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας, αυξάνοντας τις προοπτικές για ένταξη σε ένα νέο QE της ΕΚΤ σε κάποιο στάδιο τα προσεχή έτη.

Εάν οι εκλογές οδηγήσουν σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, σηματοδοτώντας έτσι πολιτική σταθερότητα στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, η BofA συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά 10ετή ομόλογα καθώς τα spreads αναμένεται να μειωθούν.  Οι κίνδυνοι στη συνέχεια θα σχετίζονται με επιδείνωση των προοπτικών της Ευρωζώνης ή με απότομη αναπροσαρμογή των τιμών στα γερμανικά ομόλογα. Επιπλέον, η πορεία των κρατικών τίτλων θα εξαρτηθεί  και από τη συνέχιση της συμμόρφωσης της νέας κυβέρνησης με τους μεταμνημονιακούς  στόχους μετά το πρόγραμμα.

Προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να έχει βγει εκτός τροχιάς, ενώ το ακόμη πολύ υψηλό απόθεμα των NPEs των ελληνικών τραπεζών παραμένει ο αδύναμος κρίκος και ένα βασικό εμπόδιο της Ελλάδας προς μια ταχύτερη ανάκαμψη. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το να υπάρξει άμεσα πρόοδος σε όλα τα παραπάνω ζητήματα μετά τις εκλογές θα είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψη της BofA, και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για αλλαγή σελίδας στη χώρα. 

Κούρταλη Ελευθερία