Αμφιβολίες εκφράζουν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι των προσδοκιών της Ισπανίας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διατηρηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου στο 3%.

Το κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο δημιουργείται η διαφωνία είναι το ποσοστό ανεργίας που σήμερα είναι στο 14,7%, ενώ κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 6,4%, σύμφωνα με τη Eurostat. Κομισιόν και ΔΝΤ προβλέπουν ότι περαιτέρω μείωση της ανεργίας θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Θεωρούν επίσης ότι δεν συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός  ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί ισχυρίζονται ότι παράλληλα με τη συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας, που έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2013, προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις, αντισταθμίζοντας έτσι το κόστος των νέων προσλήψεων. «Οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να αποτυπώσουν αυτή την αλλαγή, διότι είναι βασισμένοι σε παλαιά στοιχεία», είχε δηλώσει ο Μάνουελ ντε λα Ρόχα, οικονομικός σύμβουλος του Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργού της Ισπανίας. «Κάθε χρόνο υπερβαίνουμε όλες τις προβλέψεις για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Εξακολουθούμε να μειώνουμε την ανεργία και δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις», είχε αναφέρει.

Facebook Comments