Οι νέες προτάσεις Σεντένο για το Ευρωομόλογο

Reuters

Οι νέες προτάσεις Σεντένο για το Ευρωομόλογο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

O επικεφαλής του Eurogroup επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για την έκδοση ενός ευρωομολόγου, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

To σχέδιο του Μάριο Σεντένο επιχειρεί να υπερβεί τους ενδοιασμούς που έχουν ορισμένα κράτη-μέλη στην ιδέα του ευρωομολόγου, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την προοπτική να καταστούν τα κρατικά ομόλογα πιο ακριβά για τις τράπεζες και να περιοριστεί έτσι η έκθεσή τους σε αυτά.

Η μία ομάδα θα εστιάσει στη «ρυθμιστική αντιμετώπιση των κρατικών ανοιγμάτων». Το κρατικό χρέος της ευρωζώνης θεωρείται αυτή τη στιγμή ως στοιχείο ενεργητικού, το οποίο δεν ενέχει ρίσκο. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρυθμιστική μεταχείριση των κρατικών ομολόγων, η οποία έχει ενθαρρύνει τις τράπεζες να συσσωρεύσουν κρατικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους.

Το μέσο άνοιγμα των  ευρωπαϊκών τραπεζών στο κρατικό χρέος αντιστοιχεί στο 170% των CT1 κεφαλαίων της, περίπου τρεις φορές πάνω από τη μέση αμερικανική τράπεζα.

Η πρόταση του κ. Σεντένο έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup, σημείωσαν οι πηγές.