Μέγα λάθος χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί, κατά την έκφραση του, στο ρωσικό δάνειο.

Μιλώντας ενώπιον της τριμελούς διερευνητικής επιτροπής σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι η Κύπρος είχε μεγάλες ευκαιρίες να προβεί σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές πριν από τον αποκλεισμό της, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.

Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καθυστέρησε δραματικά να υποβάλει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης καταθέτοντας ένα σχέδιο δράσης νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών.

«Αντί αυτού, η κυπριακή κυβέρνηση αποτάθηκε στη Μόσχα και κατάφερε να συνάψει δάνειο €2,5 δισ., με αποτέλεσμα οι σπατάλες στο δημόσιο τομέα να συνεχιστούν», υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Άσκησε επίσης κριτική στη διακυβέρνηση Χριστόφια και σε ότι αφορά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ζήτησε από τους εταίρους της ειδικό χειρισμό.

Φαίνεται, είπε, ότι αγνοήσαμε τον παράγοντα πως το 50% των εργασιών των κυπριακών τραπεζών διεξάγονταν στην Ελλάδα.

Σε εκείνη τη συγκυρία η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε, θα έπρεπε να αποταθεί στις Βρυξέλλες και να καταθέσει ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα πάνω σε τριετή βάση, δεσμευόμενη ότι μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο το έλλειμμα θα έπεφτε στο 0%.

Εάν είχαμε προβλέψει ένα τέτοιο χειρισμό, είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα τύγχανε και της συμπάθειας και της στήριξης των εταίρων μας.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε έντονα στη συνέχεια την άποψη πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων εξέθεσε σε μεγάλους κινδύνους την Κύπρο, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου της διερευνητικής επιτροπής Γιώργου Πική, χαρακτήρισε απαράδεκτο το μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής άσκησε αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων.

«Η κυπριακή πλευρά προσπάθησε απεγνωσμένα να δώσει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να εξευρεθούν ακόμη καλύτεροι τρόποι για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος».

Επί τούτου, επεσήμανε ότι ο πιο ισχυρός εκ των πιστωτών της Κύπρου είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ισχυρός του Eurogroup είναι η Γερμανία. «Και τα δύο αυτά μέρη τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του κουρέματος καταθέσεων και εφόσον οι ισχυροί το ήθελαν, η Κύπρος δυστυχώς έμεινε μόνη, με μόνο συμπαραστάτη το Λουξεμβούργο».

Η κατάθεση του κ. Σαρρή συνεχίζεται ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής.

Facebook Comments