Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε πως η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας είναι «σοβαρή», αλλά πρόσθεσε πως η ύφεση στην οποία εισήλθε η χώρα είναι «λιγότερο βαθιά απ αυτή που γνώρισε το 2008-2009», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

«Η οικονομική κατάσταση είναι σοβαρή, δεν χρησιμεύει σε τίποτε να υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητά της», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο υπογράμμισε πως «η βλάβη της ανάπτυξης αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», εξήγησε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων η Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία μετέφερε τις δηλώσεις του Ολάντ.

Η Γαλλία έχει μπει επισήμως σε ύφεση μετά την ανακοίνωση σήμερα της μείωσης κατά 0,2% του ΑΕΠ της κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία ακολούθησε μια αναλόγου μεγέθους συρρίκνωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Αυτή η κακή οικονομική είδηση αυξάνει την πίεση επί του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τον πιέζει να αρχίσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την παράταση κατά δύο χρόνια της προθεσμίας για να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει κι αυτός πως η είσοδος της Γαλλίας στην ύφεση «δεν αποτέλεσε έκπληξη» και «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον της Ευρωζώνης».

Facebook Comments