Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε η Fitch Ratings, με τον οίκο να επικαλείται εντεινόμενες αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά την απομάκρυνση του διοικητή, Μουράτ Τσετίνκαγια. Η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα ΒΒ- και με αρνητική προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι η απομάκρυνση του Τσετίνκαγια δείχνει επιδείνωση την ανεξαρτησίας του θεσμού, καθώς και υπονόμευση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Ο διοικητής Τσετίνκαγια παύθηκε από τα καθήκοντά του στο «τιμόνι» της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις 6 Ιουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε επανειλημμένως καλέσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης, ισχυρίσθηκε ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς ο Τσετίνκαγια δεν ακολουθούσε τις εντολές για τα επιτόκια και ότι δεν εκτελούσε επαρκώς τα καθήκοντά του.

Η συγκεκριμένη κίνηση, σύμφωνα με τη Fitch, εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεάσει την ήδη αδύναμη εμπιστοσύνη, διακυβεύοντας τις εισροές ξένων κεφαλαίων, που είναι αναγκαίες για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας. Ο οίκος προσθέτει ότι η απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας εντείνει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. 

Facebook Comments