Κατά 5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου καθώς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, με το δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

To επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Νωρίτερα:

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,9%.

Νωρίτερα:

Με έκδοση 7ετούς ομολόγου βγαίνει στις αγορές η Αθήνα, με το βιβλίο προσφορών με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,1%.

Οι «πρώτες σκέψεις» για την αποτίμηση του τίτλου κάνουν λόγο για μια απόδοση περίπου στο 2,1% σύμφωνα με το πρακτορείο.  

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές στο έπακρον και να ολοκληρώσει τον ετήσιο στόχο της για την άντληση 7 δισ. ευρώ. Ο στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση, που δεν αναμένεται να υπερβεί το 2%.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανάδοχοι της έκδοσης για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου αναλαμβάνουν οι οίκοι Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Ο χρόνος της απόφασης δεν εξέπληξε τις αγορές καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε έτοιμη την έκδοση πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Τότε αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η έκδοση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ακολούθησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και επελέγη η όποια κίνηση να μετατεθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ένα από τα ισχυρά κίνητρα είναι βέβαια η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα. Παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν και χθες στο 2,33%, όταν τον Μάιο η αντίστοιχη απόδοση έφτανε ακόμη και στο 3,5%.

Facebook Comments