Κάποιοι «διάβασαν» στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ χθες στην Αθήνα ότι ζήτησε να μειωθεί το αφορολόγητο. Πράγματι, στην τεχνοκρατική γλώσσα η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αυτό σήμαινε μέχρι πρότινος.

Πλέον, όμως, αυτό δεν ισχύει. Παράλληλα, δε, υπάρχει και ένας μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας: η Αθήνα δεσμεύεται ως προς τον στόχο του πλεονάσματος, αλλά όχι ιδιαίτερα ως προς το πώς θα τον επιτύχει. Αρκεί στο τέλος η «σούμα» να είναι 3,5%, τουλάχιστον για φέτος.

Υπάρχει, όμως, μια ακόμα πιο σημαντική παράμετρος: χθες η Αθήνα έβγαζε επταετές ομόλογο, το οποίο πήγε εξαιρετικά στις αγορές και κατέγραψε ένα ικανοποιητικότατο επιτόκιο της τάξης του 1,9%. Αν ήθελε, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, θα μπορούσε να έχει στείλει ένα πολύ πιο αυστηρό μήνυμα. Γιατί να το κάνει όμως;

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και η Ελλάδα σύντομα να είναι αξιόχρεη, ώστε να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. Και αυτό σημαίνει ότι κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα τη στηρίξουν, είτε ρητά είτε…σιωπηρά όταν πρέπει. Και χθες ο Ρέγκλινγκ έκανε ένα νεύμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εφόσον η κυβέρνηση κάνει αυτά που υπόσχεται, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις, και τηρήσει τους στόχους του πλεονάσματος-τουλάχιστον μέχρι αυτοί να τεθούν προς συζήτηση-τότε το μείγμα πολιτικής είναι στη διακριτική της ευχέρεια.

Γιατί, άλλωστε, οι Ευρωπαίοι να «τορπιλίσουν» από νωρίς το βασικό όπλο μιας ισχυρής κυβέρνησης με «πρόσωπο» στις αγορές; Ε, δεν το έκαναν.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments