Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει»

Γεωργίου Κορίνα

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Για τάση αυξανόμενης αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον έκανε λόγο στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και έδωσε έμφαση στις λεγόμενες ασύμμετρες ή υβριδικές απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, οι μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε νέες παραμέτρους που επηρεάζουν τον τομέα της ασφάλειας, όπως η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα και η κυβερνοαπειλή. Τόνισε ότι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής έναντι όλων των παραπάνω απειλών και προκλήσεων θα πρέπει να γίνεται με ψυχραιμία και προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο μεσανατολικό και το κυπριακό ζήτημα, καθώς και στις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. «Αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε τη χώρα μας χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, τελικό πάροχο ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε έμφαση στο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας και τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το πλαίσιο.

Όσον αφορά την επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει». Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι για να παραγάγει θετικά αποτελέσματα η συνθήκη, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία των ενόπλων δυνάμεων στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του ελληνικού λαού.