Ελαφρώς πτωτικό ήταν το άνοιγμα στις αμερικανικές αγορές σήμερα, καθώς τα στοιχεία από την πτώση των ενάρξεων νέων κατοικιών απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, στις 16:43 (ώρα Ελλάδος), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει μόλις 0,01% στις 16.132 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,04% στις 4.270 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,05% στις 1.840 μονάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης για τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου από τη νομισματική επιτροπή της Federal Reserve, τα οποία αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κόντρα στο ρέυμα η Garmin, η οποία ενισχύεται κατά 9%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη δ 3μηνου 2013 αυξήθηκαν κατά 27%.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους επιμέρους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας δεν προοιωνίζουν θετικές προοπτικές για το μέλλον, ωστόσο οι επενδυτές εν μέρει «αγνοούσαν» τα εν λόγω σημάδια. Μέχρι σήμερα, όμως, όταν έγινε γνωστό ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 16%, πτώση ιδιαιτέρως ανησυχητική τόσο για τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και για την ίδια την οικονομία.

Παράλληλα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 68% στις Μεσοπολιτείες, κατά 17% στη Δύση και κατά 13% στο Νότο, ενώ αύξηση 62% σημειώθηκε στις βορειοανατολικές πολιτείες.

Στα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%.

Facebook Comments