Με ηλεκτρονική ψηφοφορία η απόφαση για απεργία

Καθημερινή

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία η απόφαση για απεργία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα εργασιακά είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθούν πολλά για την κυβέρνηση. Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στην απόφαση για απεργία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" η οποία επικαλείτα πηγές του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση, δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που θα γίνει, είναι να προστεθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Επιπλέον, ετοιμάζεται μία δεύτερη αλλαγή που θα είναι ο σχεδιασμός για τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, τόσο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων όσο και των εργοδοτών.

Ο στόχος του υπουργείου είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας που μίλησαν στην "Καθημερινή" σημείωσαν πως οι δύο διατάξεις στοχεύουν αφενός στην συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και αφετέρου στη διαφάνεια στον συνδικαλισμό.

Παράλληλα, το υπουργείο μελετά τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγονται οι αφίσες.

Πάντως επισημαίνεται ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις.