Στις θεαματικές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι οδεύουν προς τα υψηλότερα κέρδη εδώ και δύο δεκαετίες.

Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, αντανακλά την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα απομακρυνθεί από τα μέτρα λιτότητας και θα δώσει νέα πνοή στην υπερχρεωμένη οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί 35% από τα τέλη του περασμένου έτους και είναι εκείνος με την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, θυμίζει η WSJ, προσθέτοντας ότι η πορεία του είναι η πιο δυναμική από το 1999, όταν η αξία του δείκτη διπλασιάστηκε.

«Το ράλι άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει τόσο στις επιχειρήεις όσο καικ στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αυξάνοντας τους φόρους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού- θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει η WSJ και προσθέτει: «Οι επενδυτές τώρα περιένουν από τον κ. Μητσοτάκη, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, μειώνοντας τους φόρους και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία για επενδυτικά project με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης».

«Ήταν ένα σημείο καμπής στην στάση των επενδυτών» σχολιάζει ο Τζουζέμπ ντι Μίνο, διευθυντής της Amber Capital, η οποία επενδύσει σε μετοχές ελληνικών εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων. Έχει επίσης μερίδιο κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-1,02% αλλά εξετάζει την αύξησή του εάν η κυβέρνηση κάνει πράξη της υπόσχεσή της για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα αντανακλάται και στην αύξηση της αναλογίας μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη στο 14,1 από 10,4 στα τέλη του 2018, παρατηρεί η WSJ. «Οι ελληνικές μετοχές έχουν περάσει από βαθύ discount σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε premium τις τελευταίες εβδομάδες» τονίζει.

«Φαίνεται ότι οι επενδυτές- Έλληνες και ξένοι- έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση» σχολιάζει ο Ιωάννης Κόκκορης, καθηγητής του Queen Mary University στο Λονδίνο.

Σημειώνεται πάντως ότι ο ελληνικός δείκτης εξακολουθεί να είναι 84% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2007, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν 25%. «Οι προοπτικές της οικονομίας επίσης παραμένουν σκοτεινές, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φορολογικούς συντελεστές που καταπνίγνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η γραφειοκρατία και το αργοκίνητο νομικό σύστημα λειτουργούν ως εμπόδιο στις επενδύσεις» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Σημείωνει δε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση των επενδυτών. Ωστόσο, «η άνοδος του συντηρητικού κόμματος του κ. Μητσοτάκη κάνει πολλούς επενδυτές να πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν».

Μεταξύ αυτών και η East Capital, η οποία επενδύει σε ελληνικές τράπεζες. Όσοι πάλι αποφεύγουν τον τραπεζικό κλάδο, κοιτάζουν προς εταιρείες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από πιθανή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Για παράδειγμα η Aberdeen Standard Investments αγοράζει μετοχές των Jumbo, Σαράντης, Fourlis. Άρχισε τις επενδύσεις πριν από περίπου δύο χρόνια και τώρα οι τοποθετήσεις της ανέρχονται στα 7,5 εκατ. δολάρια. 

Facebook Comments