Σε νέα υψηλά διετίας κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να έχει ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες, μετά την ανακοίνωση από τη Fitch ότι ανεβάζει από τον… πάτο που είχε μέχρι σήμερα, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πρόκειται για εξέλιξη που οδήγησε την αγορά σε νέα υψηλά, τις τράπεζες να καταγράφουν αποδόσεις της τάξης του 100% σε λίγες μόνο συνεδριάσεις και τον 20άρη να κινείται σε πολύμηνα υψηλά ξεπερνώντας τις 378 μονάδες, οδεύοντας προς τις 380 μονάδες. Και όχι μόνο αυτό.

Τα spreads βρέθηκαν να υποχωρούν αισθητά κάτω από τις 900 μονάδες και είναι θέμα χρόνου, ολίγων ημερών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, η σταθεροποίησή τους κάτω από τις 900 μονάδες. Επίσης, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι εφόσον αυτή στεφθεί από επιτυχία θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις τους από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που θα τις φέρει πιο κοντά στο να πραγματοποιήσουν έξοδο στη διατραπεζική αγορά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το κλίμα στο Χ.Α. έχει έντονα τα χαρακτηριστικά «πάρτι», με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ και τους επενδυτές, εκτός από τις τράπεζες να στρέφονται σε χαρτιά που έχουν μείνει σχετικά πίσω. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα, ενώ θα διατεθεί το 17% μέσω Χρηματιστηρίου το 2015. Το τελευταίο είναι και το μοναδικό… μελανό σημείο, υπό την έννοια ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση πάει πίσω, κάνοντας τους ξένους διαχειριστές να ανησυχούν για την παρέμβαση των σωματείων και των συνδικαλιστών στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μεγάλη άνοδο πάνω από 24% σημειώνει η μετοχή της Eurobank, στα 0,5140 ευρώ, πάνω από 11% ενισχύεται η Πειραιώς, στα 0,46 ευρώ, άνω του 4% τα κέρδη της ΕΤΕ, στο 1,21 ευρώ  και την κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει το 1,5 δις. ευρώ και χωρίς να έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο ως προς την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Ισχυρά κέρδη για τον Μυτιληναίο, άνω του 4%, στα 5,29 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνουαπό τα οποία προκύπτει σταθεροποίηση στον τζίρο και βελτίωση της κερδοφορίας, ενώ ανέκαμψε ο κλάδος της μεταλλουργίας.  Κέρδη για τον ΟΠΑΠ, που μετά την ιδιωτικοποίηση έχει βάλει πλώρη να πλησιάσει τα προηγούμενα υψηλά έτους, που είναι τα 8,08 ευρώ. Κέρδη και για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, άνω του 3%.

Δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα του Τιτάνα, αν και αναμενόμενα, με τη μετοχή να υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, στα όρια των 14 ευρώ. Απώλειες για την Jumbo, με την μετοχή στα 7,72 ευρώ, έπειτα από την ανακοίνωση ότι αναμένει μείωση 295 στα οικονομικά μεγέθη μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.  Στο μεταξύ, αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC και σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών στο Reuters, θα καταδεικνύουν τον περιορισμό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της αγοραστικής δύναμης καθώς και των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών σε πολλές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται.

Υπ αυτές τις συνθήκες τα έσοδα αναμένονται στο 1,456 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 1,39% σε σχέση με πέρυσι, τα ΕΒΙΤ στα 0,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,6 εκατ. ένα χρόνο πριν, ενώ οι καθαρές ζημιές θα υποχωρήσουν στα 15,7 εκατ. ευρώ από 18,6 εκατ. στο α τρίμηνο του 2012. H Euroxx έχει θέσει υπό αναθεώρηση της σύσταση της για την Coca Cola AG έχοντας μέχρι στιγμής τιμή στόχο στα 20,56 ευρώ

Facebook Comments