Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, αναμένεται να ενταφιαστεί οριστικά τηνΤρίτη με μια πολυαναμενόμενη δήλωση του επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε, στη Γερουσία, και την πιθανή παραίτησή του.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) στον Κόντε, που μπορεί να εξαπολύσει από το βήμα της Γερουσίας καυστική κριτική εναντίον του Σαλβίνι, του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, έπειτα από 14 μήνες διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με ένα από τα πιθανότερα σενάρια, ο Κόντε αναμένεται, μετά την ομιλία του, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Ο Ματέο Σαλβίνι, που θα λάβει επίσης τον λόγο στη Γερουσία, μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης μομφής, έστω κι αν έχει μικρές πιθανότητες να την κερδίσει από αριθμητική άποψη.

Facebook Comments