«Η παράθεση θετικών ενδείξεων που αυξάνονται σταθερά και οι θετικές διαπιστώσεις οίκων αξιολόγησης, εταίρων και εκτιμητών, δεν γίνεται με διάθεση πανηγυρισμών, αλλά δεν δικαιολογούνται και οι μεμψιμοιρίες.

Αυτή η επώδυνη συνεισφορά έχει αρχίσει να αποδίδει, δεν εφησυχάζουμε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Και δεν γίνονται θαύματα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά δεν είμαστε πια το παράδειγμα προς αποφυγή».

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ρήστος Σταϊκούρας, κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, επί της έκθεσης για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, που συνέταξε το γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για επιδόσεις καλύτερες των στόχων και για θετική εικόνα της χώρας που συνεχίζεται και το 2013.

«Τα καθαρά έσοδα, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012, υπερβαίνουν τα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ τα φορολογικά έσοδα που υστερούν κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, οφείλεται στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ απάντησε και στους επικριτές της κυβέρνησης τονίζοντας:

«Δεν τίθεται θέμα υστέρησης στις επιστροφές φόρων για να φανούν τα πράγματα ότι πάνε καλά. Λελογισμένη διαχείριση των δαπανών γίνεται και όχι εσωτερική παύση πληρωμών, όπως διάβασα σε δελτίο τύπου πολιτικού κόμματος».

«Είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε ότι βελτιώνεται σταθερά η εικόνα της χώρας και αυτό αναγνωρίζεται εντός και εκτός. Η κοινωνία που έχει υποστεί τεράστιες θυσίες, μπορεί ρεαλιστικά πλέον να διαπιστώνει ότι βελτιώνονται τα δημοσιονομικά της χώρας και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει η χώρα και την ύφεση και την ανεργία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε τόσο στο ΦΠΑ στην εστίαση, όσο και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είπε, για το 2012 – 2015 προβλέπονταν ότι η μετάβαση από το 13% στο 23% θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο η απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα δείχνει ότι απέφερε 160 εκ ευρώ.

«Τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην διαπραγμάτευση και με τεκμηριωμένα στοιχεία το θέμα της μείωση του ΦΠΑ στο 13%, ζητήθηκε από τους επικεφαλείς της Τρόικας να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μας και τον Ιούνιο να αποφασιστεί η δέουσα πολιτική», σημείωσε.

Για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ανέφερε ότι το μέτρο ήταν από το 2011 μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και αν δεν λαμβάνονταν τότε, θα έπρεπε να καλυφθεί το κενό με ισοδύναμα επώδυνα μέτρα.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, επανεξετάζει τη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα.

«Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η κατανάλωση, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης, να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα και να αξιολογηθεί το θέμα του επιδόματος. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση στην οποία θα μπορούσε να απαντήσει η λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Facebook Comments