Εγκρίθηκε από το Euro Working Group η δόση των 4,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η εκταμίευση πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ορισμένων κοινοβουλίων, όπως η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου την ίδια ημέρα το ποσό να πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Όσον αφορά στη δόση των 3,3 δισ. ευρώ, το ποσό αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο εφόσον έχουν εκπληρωθεί τρεις προαπαιτούμενες δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ ενώ έως και το τέλος Αυγούστου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του Μαΐου και του Ιουνίου προς την Ελλαδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Facebook Comments