Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες από τη δημιουργία του πρώτου Mini, και η ΜΙΝΙ στην Ελλάδα πραγματοποίησε την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, μία ξεχωριστή εκδήλωση για να γιορτάσει την επέτειό της.

Με καλοκαιρινή διάθεση σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο σκηνικό στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που θύμιζε θερινό κινηματογράφο, καλεσμένοι από το χώρο του αυτοκινήτου, της μόδας, και εκπρόσωποι των MINI Clubs, ‘ταξίδεψαν’ στο χρόνο με μουσική και κινηματογραφικές σκηνές από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι και σήμερα. Beatles, Rolling Stones, Madonna, Peter Sellers, Diana και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες που έχουν αφήσει το δικό τους ‘στίγμα’ στην ιστορία, δημιούργησαν μία άκρως ξεχωριστή ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, χαράς αλλά και νοσταλγίας στους παρευρισκόμενους.

Την ιστορική αναδρομή από δεκαετία σε δεκαετία ανέλαβε να αφηγηθεί ο γνωστός δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός του Best Radio, Θεοδόσης Μίχος, ο οποίος έδωσε μία ξεχωριστή νότα στη βραδιά κάνοντας ο ίδιος τις μουσικές επιλογές. Φίλοι και κάτοχοι αυτοκινήτων ΜΙΝΙ είχαν την ευκαιρία να διηγηθούν όμορφες ιστορίες, εμπειρίες και να μοιραστούν απόψεις για την αγαπημένη τους μάρκα.

Το έχει οδηγήσει ο John Lennon, όπως και ο Peter Sellers στις ξεκαρδιστικές κωμωδίες του του Επιθεωρητή Κλουζώ, ακόμα και η Βασίλισσα εθεάθη κάποτε μέσα στο αυτοκίνητο, στο πάρκο του Windsor Castle. Αμέτρητες διασημότητες ενέδωσαν στη γοητεία του κλασικού Mini, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού πριν από 60 χρόνια. Η ιδιαίτερη σχεδίαση, η εκπληκτική ευρυχωρία και η ευελιξία του αυτοκινήτου στο δρόμο, ήταν παράγοντες αποφασιστικής σημασίας για την αποδοχή του επαναστατικού, μικρού μοντέλου στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας από την πρώτη στιγμή – κυρίως στην πατρίδα του, τη Μ. Βρετανία 

Με στόχο την προβολή της 60ής επετείου της μάρκας, η MINI τιμά αυτά τα ένδοξα πρώτα χρόνια με κάποια εξαιρετικά, ειδικά μοντέλα. Μετά την έκδοση MINI 60 Years των 3θυρων και 5θυρων MINI, το κλασικό Mini έρχεται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο. Μία μοναδική, επιμελώς αναπαλαιωμένη, one-off έκδοση στο χρωματιστό, ριγέ ντιζάιν της τρέχουσας MINI 60 Years Lifestyle Collection αναβιώνει την αίσθηση και το τολμηρό lifestyle των 60s.

Ακόμα και μετά το επαναλανσάρισμα της μάρκας το 2001, διασημότητες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να απολαύσουν τη διασκεδαστική οδήγηση που προσφέρει το σύγχρονο MINI, το οποίο ακολούθησε σταθερά τα βήματα του κλασικού προκατόχου του. Ως το πρώτο compact αυτοκίνητο της πολυτελούς κατηγορίας, το MINI δημιούργησε την ‘τάση’ από την πρώτη στιγμή. Η αντισυμβατική φιλοσοφία του έχει εμπνεύσει κινηματογραφικούς παραγωγούς, σχεδιαστές μόδας και άλλους καλλιτέχνες. Με μία τεράστια δημοτικότητα και σαφή ροπή προς τη χλιδή και την υπέρτατη διασκεδαστική οδήγηση, το MINI έκανε αρκετές εμφανίσεις σε Χολιγουντιανές κινηματογραφικές παραγωγές και κατέκτησε μία θέση στους ιδιωτικούς στόλους  μεγάλου αριθμού εκπροσώπων της showbiz.

Beatles, Monkees, Beach Boys, Spencer Davis, Mick Jagger, Eric Claptonκαι David Bowie – το Mini έγραψε ιστορία με τον καθένα ξεχωριστά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το Mini απέκτησε μόνιμη παρουσία στον κόσμο της μόδας, της τέχνης και της μουσικής του αποκαλούμενου “Swinging London”. Η διεθνής φήμη του ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από τον ενθουσιασμό που επέδειξαν για το αυτοκίνητο όλα τα μέλη των Beatles. Ο John Lennon παρήγγειλε ένα Mini το 1964 – αν και δεν είχε άδεια οδήγησης. Ιστορικές φωτογραφίες απεικονίζουν τον drummer Ringo Starr με ένα από τα Mini Cooper S που συμμετείχαν στο 1964 Monte Carlo Rally και τον Paul McCartney να μπαίνει στο προσωπικό του Mini το 1967. Ο κιθαρίστας George Harrison ήταν περήφανος ιδιοκτήτης ενός Mini de Ville, βελτιωμένου από τον διάσημο κατασκευαστή αμαξωμάτων Radford. Όταν συναντήθηκαν οι Beatles το 1967 για τα γυρίσματα  της τηλεοπτικής ταινίας τους “Magical Mystery Tour” στο West Malling Airfield στο Kent, ο John Lennon απόλαυσε επίσης αγωνιστική οδήγηση στο διάδρομο του αεροδρομίου με ένα Mini βαμμένο σε ψυχεδελικά χρώματα.

Η αγάπη διάσημων μουσικών για το κλασικό Mini παρέμεινε σταθερή επί δεκαετίες, και σε καμία περίπτωση δεν περιορίστηκε στα Βρετανικά Νησιά. Ενώ η δημοτικότητα του Mini εξελισσόταν σε παγκόσμιο φαινόμενο, ποπ και ροκ μπάντες από την Αμερική αποκτούσαν νέους θαυμαστές στην Ευρώπη. Το 1966, οι Beach Boys ξεκίνησαν μία διεθνή τουρνέ με τον surfer ήχο τους, ποζάροντας μπροστά από ένα Mini Moke στη Μ. Βρετανία. Η φωτογραφία των Καλιφορνέζων μουσικών με ένα αυτοκίνητο παραλίας που έφερε το όνομα του συγκροτήματος κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο. Η Αμερικανική μπάντα, The Monkees, έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της περίπου την ίδια εποχή. Υπάρχει μία φωτογραφία που χρονολογείται από αυτή την περίοδο, στην οποία ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Michael Nesmith και η κοπέλα του Phyllis κοιτάζουν ψηλά προς την κάμερα μέσα από την αναδιπλούμενη οροφή ενός Mini. Όπως ο Harrison των Beatles, έτσι και ο Nesmith των Monkees είχε το δικό του προσωπικό Mini Cooper S με την υπογραφή του Radford. Αυτό το πολυτελές και πανάκριβο one-off αντίτυπο, εκτός από αναδιπλούμενη οροφή είχε κινητήρα 100-hp και ξύλινο ταμπλό με πρόσθετα όργανα.

Εκτός από τη διασκεδαστική οδήγηση του κλασικού Mini, ο Λονδρέζος μουσικός David Bowie ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις ικανότητές του στο παρκάρισμα. Πίστευε ακράδαντα ότι δεν υπήρχε άλλο αυτοκίνητο τόσο τέλεια σχεδιασμένο για τη ζωή στην πόλη. Για να τιμήσει τα 40ά γενέθλια του πρώτου μοντέλου, ο Bowie σχεδίασε ένα κλασικό Mini το 1999 που απέπνεε γνήσιο, Βρετανικό αέρα – όπως μία φινετσάτη τσαγιέρα από Βρετανικό ασήμι. Η Γερμανίδα τραγουδίστρια Nina Hagen φωτογραφήθηκε επίσης με ένα Mini Cooper για το περιοδικό Paris Match στη Γαλλική πρωτεύουσα το 1994.

Facebook Comments