Ισχυρό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει γύρω στις 10:30 ώρα Ελλάδας και να κλείνει μέσα σε δυόμισι περίπου ώρες. Ο Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ προσφορες από επενδυτές, ποσό που υπεκάλυψε κατά 4 φορές το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει και με πολύ χαμηλό επιτόκιο κοντά στο 1%.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1%  δηλαδή mid swap +125 μ.β ενώ λίγο πριν το κλείσιμο είχε διαμορφωθείσ το 1,1% με 1,15% ή Mid swap +130 μ.β με 135 μ.β. To επιτοίκο ήταν ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν χθες στο 1% με 1,5%, ενώ στο άνοιγμα του βίβλου το αρχικό guidance ήταν περίπου στο 1,4% ή στο mid swap + 165 μ.β.

Σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη στήριξη της Deutsche Telekom στην έκδοση, η οποία κατέχει το 46% του ΟΤΕ. Η DT αγόρασε το 20% του συνολικού ποσού, καταβάλλοντας δηλαδή 100 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ).

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες Goldman Sachs και BNP Paribas οι οποίες και διοργάνωσαν χθες τηλεδιασκέψεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ joint book runners ήταν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Το ομόλογο λήξης 24 Σεπτεμβρίου 2026 αναμένεται να έχει αξιολόγηση ΒΒ+ από τον οίκο S&P και ο ΟΤΕ  θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της έκδοσης για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, μία στρατηγική η οποία έχει ήδη προαναγγελθεί από την διοίκηση.  Άλλωστε, ήδη σχεδιάζεται την αποπληρωμή των ομολόγων λήξης 2/12/2019 ύψους 350 εκατ. ευρώ που φέρουν επιτόκιο 4,375%, ενώ τον Ιούλιο του 2020 λήγει ομόλογο ύψους 700 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Νωρίτερα:

Η εταιρεία προχωρά στην έκδοση 7ετούς ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές σκέψεις για την τιμολογηση της έκδοσης διαμορφώνονται στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης.

BNP και Goldman Sachs είναι επικεφαλής του σχήματος αναδόχων. Συνδιοργανωτές της έκδοσης είναι οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Ο OΤΕ έχει αξιολόγηση BB+ με θετικό outlook από την S&P και η διαδικασία θα τρέξει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ζήτηση είναι ενισχυμένη και το βιβλίο προσοφορών αναμένεται να κλείσει σε λίγες ώρες. Το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται στο 1,4% περίπου ή στο mid swap + 165 μ.β.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments