Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλοδαποί που ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα, στέλνουν πίσω στις χώρες από όπου προέρχονται περίπου $1,73 δισεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο.

Κατά την διάρκεια 2010-2017, συνολικά $13,8 δισεκατομμύρια δολλάρια, έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό τις χώρες της καταγωγής των αλλοδαπών. Για την Ελλάδα το ποσό είναι σημαντικό ειδικά σε μιά περίοδο που η ελληνική οικονομία διέρχεται κρίση και έχει ανάγκη από κεφάλαια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην δεκαετία του1990-09, μόνο $2.2 δισεκατομύρια εστάλησαν από αλλοδαπούς πίσω στις χώρες τους και στην επόμενη δεκαετία του 2000, το ποσό ανήλθε στά $9.5 δισεκατομύρια. Σε αυτή την δεκαετία το ποσό υπολογίζεται να ξεπεράσει τά $18 δισεκατομύρια.

Ο λόγος οφείλεται στην συνεχή αύξηση αλλοδαπών που έρχονται και διαμένουν στην Ελλάδα.  Καθώς όλο και περισσότεροι αλλοδαποί μπαίνουν και διαμένουν στήν Ελλάδα, όλο και περισσότερα δισεκατομύρια φεύγουν από την Ελλάδα από τους αλλοδαπούς με κατεύθυνση τις χώρες τους.

Η Αλβανία είναι πρώτη στην λίστα τών χωρών που ευεργετούνται. Το 2017, Αλβανοί αλλοδαποί που ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα, έστειλαν πάνω από $608 εκατομύρια δολλάρια στην Αλβανία. Επίσης, αλλοδαποί προερχόμενοι από Γεωργία, Βουλγαρία, Νιγηρία, Πακιστάν, Αίγυπτο καί Ρουμανία έστειλλαν μεταξύ $53.4 εκατομύρια μέ $94 εκατομύρια στις χώρες προέλευσής τους.

 

 

 

 

 

 

Συνολικά, η Ελλάδα έχει αλλοδαπούς από 28 τουλάχιστον χώρες που στέλνουν χρήματα που κερδίζουν στήν Ελλάδα, πίσω στίς χώρες από όπου προέρχονται.  Τά χρήματα που στέλνουν εκτός Ελλάδας, αντιστοιχεί τουλάχιστον  στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος (ΑΕΠ).

Facebook Comments