Υποχωρούν και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με τα yields όλων των διαρκειών να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές ένα σημαντικό “σήμα” για τις αγορές, ενώ ώθηση δέχονται και από το γενικότερα θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης μετά τα μέτρα Ντράγκι και εν αναμονή της νέας μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 4% στο 1,43% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 192 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ ισχυρή πτώση της τάξης του 5% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει “βυθιστεί” στο 1,860% ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,3%.

Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ στέλνει ένα ισχυρό “σήμα” στις αγορές για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, βοηθώντας στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το “μαξιλάρι” ρευστότητας για την αποπληρωμή του Ταμείου αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα για τους επενδυτές, καθώς η διατήρηση του πολύ υψηλού cash buffer έχει γίνει πολύ ακριβή. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αυξήσει τις πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους.

Όπως σημείωσε πρόσφατα η Societe Generale, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΟΔΔΗΧ αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο κόστος που έχει η διατήρηση του μεγάλου cash buffer. H επιλογή της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά στην διατήρηση ενός cash buffer είχε θεωρηθεί από την τότε κυβέρνηση ότι θα εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Ωστόσο, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί έντονα, αυτή η επιλογή έχει γίνει πολύ ακριβή. Σύμφωνα την γαλλική τράπεζα, η χρήση μέρους του μεγάλου cash buffer για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ την οποία και προχωρά η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments