Ο κ. Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στο tvxs όπου μεταξύ άλλων απάντησε και στο ερώτημα αναφορικά με το αν φοβάται μια πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πασοκοποίηση για μένα αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία όσο την ξέρω με τον όρο pasokification, είναι η μετάλλαξη ενός κόμματος από κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Αυτή η μετακόμιση σήμαινε εκτός των άλλων και εγκατάλειψη των κοινωνικών της εκπροσωπήσεων και αναζήτηση νέων στο πάνω μισό της κοινωνικής πυραμίδας. Τα εγκαταλελειμμένα κοινωνικά στρώματα αναζητούν συνήθως άλλες πολιτικές εκπροσωπήσεις με συνέπεια την εκλογική συντριβή των κομμάτων που εγκατάλειψαν. Αυτό εξηγεί εξ άλλου την εκλογική και πολιτική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Στο ερώτημα σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση» σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού. Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι προφανές πως ανησυχεί με μια ενδεχόμενη διεύρυνση και αριθμητική αύξηση των μελών των οργανώσεων, γι’ αυτό και επενδύει στις οργανώσεις των 25.000 μελών, δηλαδή του παλαιού και μικρού ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει μέχρι στιγμής να προσπερνά αυτές τις οργανώσεις, καθώς έχει σχηματίσει πλέον νέες οργανώσεις στα πλαίσια της “Προοδευτικής Συμμαχίας” με ποσόστωση μάλιστα συμμετοχής των μελών της στην Κ.Ε. του κόμματος και όλα αυτά χωρίς την έγκριση συνεδρίου, βάζοντας έτσι εμπόδια στις όποιες προσπάθειες ανακοπής του σχεδίου μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως υπάρχει μια ενοποίηση των τάσεων με την λεγόμενη ”προεδρική τάση” προκειμένου να απομονώσουν, έτι περισσότερο, φωνές όπως αυτές του κ. Τσακαλώτου, ενώ η τάση των ”53+” δείχνει να μην επιθυμεί μια απευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται περισσότερο ως ”όμιλος ιδεών”.

Ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος με την σειρά του υποστήριξε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως «Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή μετασχηματισμού σε έναν ισχυρό προοδευτικό αριστερό φορέα ο οποίος θα μπορεί να εκφράσει όλο τον κόσμο που μας ψήφισε» και συμπλήρωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθεί να γίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει περίπτωση να πασοκοποιηθεί ούτε να σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί. Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελείται κόμματα κινήσεις φορείς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής αριστεράς. Στόχος παραμένει όλες οι δυνάμεις μαζί να συγκροτήσουν έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα».

Κάπου εδώ όμως έρχεται η θέση του πρώην υπεύθυνου Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΚΙΝΑΛ και να προτείνει την υιοθέτηση μιας “αντιδεξιάς κατεύθυνσης” στη ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, που συνεδριάζει το προσεχές, Σαββατοκύριακο, που θα έχει ως επίκεντρο την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε ”ικανοποίηση” με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις και  τις τοποθετήσεις του για το χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπου με τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις που δέχθηκε στο Βελλίδειο έδειξε πως δεν είναι στρατηγική του ο διεμβολισμός του ΚΙΝΑΛ. Η Κουμουνδούρου δείχνει πλέον να επιθυμεί πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν ομαλές σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που βοηθάει ότι πλέον στην κυβέρνηση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΙΝΑΛ, πρέπει να δείχνει ότι αντίπαλός του είναι η κυβέρνηση.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, τα ερωτήματα παραμένουν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ: Που το πάει ο Τσίπρας  και, φυσικά, παίζουν κάποιο ρόλος οι κινήσεις και οι δηλώσεις Μαλέλη;

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments