Άρση του αδιεξόδου επιχειρούν οι Βρυξέλλες δίνοντας προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον ώστε να παρουσιάσει νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έσπευσε να σχολιάσει ότι οι προτάσεις του δεν είναι οριστικές και δεν δέχεται πιεστικά τελεσίγραφα σχετικά με την τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου, όπως είχαν διαρρεύσει χθες (18.9.2019) ευρωπαϊκές πηγές.

«Θα καταθέσουμε επίσημες γραπτές λύσεις όταν είμαστε έτοιμοι, όχι με βάση μια τεχνητή προθεσμία, και όταν η ΕΕ είναι ξεκάθαρη ότι θα ασχοληθεί εποικοδομητικά με αυτές για να αντικαταστήσουν το backstop», διαμήνυσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Αφορμή η δήλωση του Φινλανδού πρωθυπουργού, Ρίνε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να παρουσιάσει μια γραπτή πρόταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

Εάν, ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός δεν συνάψει κάποια συμφωνία, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit, όπως προβλέπει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών.

Η προθεσμία συμφωνήθηκε ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στο Παρίσι, όπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είπε με αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον: «σταμάτα να παριστάνεις ότι διαπραγματεύεσαι».

Όταν ο Μπόρις διαπραγματεύεται

«Έχουμε λάβει έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο (20.9.2019) για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή (20.9.2019) στις Βρυξέλλες. «Αυτά είναι έγγραφα προς το παρόν. Έως ότου να τα δούμε με λεπτομέρεια, δεν θα τα χαρακτηρίσω κάτι άλλο πέρα από έγγραφα», συμπλήρωσε η Αντρέεβα.

Η Βρετανία κοινοποίησε «τεχνικού χαρακτήρα non-papers που αποτυπώνουν τις ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Αντρέεβα σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για να καταθέσει η Βρετανία επίσημες προτάσεις, αλλά τόνισε ότι κάθε ημέρα μετράει καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

«Brexit» or «no – deal Brexit»?

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, του οποίου η χώρα ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε την Πέμπτη (19.9.2019) το Λονδίνο ότι έχει έως το τέλος του μήνα για να καταθέσει μια γραπτή πρόταση συμφωνίας που θα επιτρέπει την αποτροπή του λεγόμενου «no-deal Brexit».
Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, μερικές ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit εξαντλείται και θα είναι πολύ αργά για τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη (19.9.2019) διπλωματική πηγή από τη Γαλλία.

Η κομβική Σύνοδος Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Βρετανία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου του Brexit, αλλά υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 – 18 Οκτωβρίου, την οποία θεωρεί «ορόσημο».

«Εάν δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αυτό δεν αποτελεί προθεσμία, διότι μια προθεσμία υπονοεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχω επαναλάβει, κάθε μέρα μετράει», δήλωσε την Πέμπτη (19.9.2019) εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Αναφέραμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο ως ορόσημο στο ημερολόγιό μας προκειμένου να προετοιμάσουμε σωστά ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο νωρίτερα σημειώσουμε πρόοδο τόσο το καλύτερο, αλλά δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία να σας δώσω», συμπλήρωσε.

Χθες, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Άντι Ρίνε δήλωσε ότι «η όποια πρόταση» του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει «να παρουσιαστεί πολύ σύντομα, εάν είναι να συζητηθεί».

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε ύστερα από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Facebook Comments