O βρετανικός τουρ οπερέιτορ Thomas Cook που επλήγη, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους και τζίρο περίπου 10 δις ευρώ το χρόνο. Πώς μπόρεσε να συμβεί η χρεοκοπία;

Αυτό έχει μακρά ιστορία. Η Thomas Cook είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και ήταν ήδη κοντά στην πτώχευση. Η εταιρεία διασώθηκε καταρχάς με κάποια δραστικά μέτρα αλλά εξακολούθησε να φέρει ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δεν μπορούσε να μειώσει. Όταν παρουσιάστηκαν πρόβλημα ρευστότητας, διακυμάνσεις στις κρατήσεις και άλλοι ειδικοί παράγοντες όπως η αβεβαιότητα που οφείλεται στο Brexit, τότε πια δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί.

Οι συνέπειες για τους τουρίστες

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανταγωνίζονται συχνά με τιμές ντάμπινγκ. Τι ρόλο παίζει ο πόλεμος των τιμών στον κλάδο για το τέλος της Thomas Cook;

Τα περιθώρια βρίσκονται υπό πίεση εδώ και χρόνια. Ο κλάδος προτιμά να διαφημίζεται μέσω των τιμών και λιγότερο με την ποιότητα ή άλλα πλεονεκτήματα των πακέτων διακοπών. Η τιμή είναι επομένως ένα σημαντικό θέμα στην κράτηση ταξιδιού. Τα περιθώρια κέρδους των διαφόρων πρακτορείων είναι χαμηλά. Εάν προσφέρω κυρίως κλασικά πακέτα διακοπών με πτήση, μεταφορά, ξενοδοχείο και φαγητό, τότε είμαι πολύ εύκολα συγκρίσιμος αλλά και ανταλλάξιμος. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι η πίεση των τιμών. Συνεπώς και η πίεση στα περιθώρια κέρδους είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή.

Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα επιστροφής των τουριστών στις εστίες τους;

Υπάρχει προστασία σε περίπτωση πτώχευσης. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των πακέτων διακοπών και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ΕΕ, τα οποία οι Βρετανοί θα χάσουν φεύγοντας από την ΕΕ. Όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να διασφαλίσουν ότι, για παράδειγμα, σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πράκτορα, τα χρήματα των πελατών δεν χάνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες που δεν έχουν ακόμη ταξιδέψει θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω και οι πελάτες που είναι σε ταξίδι θα μεταφερθούν πίσω. Φυσικά, το μέγεθος είναι τεράστιο βέβαια. Μέχρι στιγμής ο κλάδος δεν έχει αντιμετωπίσει μια παρόμοια μεγάλη πτώχευση.

Οι συνέπειες για τον κλάδο

Πώς η πτώχευση της Thomas Cook επηρεάζει τον υπόλοιπο κλάδο;

Ακόμη και αν κάποια τμήματα της Thomas Cook επιβιώσουν στη Γερμανία, κανένα ταξιδιωτικό πρακτορείο και κανένας πελάτης δεν θα συνεργαστεί με αυτά. Για παράδειγμα με την Neckermann ή Bucher. Δεδομένου ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν καλύπτονται από την ασφάλιση χρεοκοπίας δεν θα λάβουν τις προμήθειές τους. Θα έχει σίγουρα αντίκτυπο και στις άλλες εταιρείες του ομίλου. Πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν και αυτές αργά ή γρήγορα. Θα ωφεληθούν άλλοι. Όχι μόνο η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Thomas Cook, αλλά ασφαλώς και κάποιες μικρομεσαίες εταιρείες.

Facebook Comments