Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες της περιοχής οδεύουν αισίως προς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,11% χαμηλότερα, αλλά τα κέρδη του από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στο 16%, που είναι η καλύτερη ετήσια απόδοση από το 2009.

Ο γερμανικός DAX, ο οποίος έκλεισε το έτος νωρίτερα, από σήμερα, καθώς αύριο η γερμανική αγορά θα παραμείνει κλειστή, υπεραπέδωσε των υπόλοιπων μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών της περιοχής, με ετήσια άνοδο της τάξης του 26% και χτύπησε το ρεκόρ των 9,594.35 μονάδων στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, παρόλο που έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,39%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,29%, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,05% , ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε 0,02% υψηλότερα, ενώ στο +0,06% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Οι αμερικάνικες μετοχές σημειώνουν ελαφρά άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, οι οποίες εμφάνισαν μικρή άνοδο τον Νοέμβριο, με τον δείκτη S&P 500 να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τα τελευταία  16 χρόνια.

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους σήμερα, με τις μετοχές της Sanofi να υποχωρύν 0,34% καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, για τη θεραπέια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του 2013 των ευρωπαϊκών κλάδων, αυτός των αυτοκινήτων, αναμένεται να σημειώσει την καλύτερη ετήσια απόδοση φέτος, με τα κέρδη να αγγίζουν το 38%.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των πρώτων υλών έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια του 2013, με πτώση της τάξης του 14%

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ιταλικής Banca Monte dei Paschi de Siena μετά από την αρχική αναστολή διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν και πάλι τις συναλλαγές και έκλεισαν με άνοδο 0,58%, γεγονός το οποίο οι αναλυτές το αποδίδουν στο short-covering. H  τράπεζα είναι σε κίνδυνο κρατικοποίησης καθώς ο βασικός μέτοχος απέρριψε σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν, ενώ απειλούν με παραίτηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Oι μετοχές Tesco υποχώρησαν 1,07% παρά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας του επενδυτικού της σχεδίου ύψους 110 εκατ. δολαρίων το οποίο ανοίγει επίσημα το δρόμο στη βρετανική εταιρεία να αποκτήσει σημαντική παρουσία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
 

Facebook Comments