Ο σοκαριστικός θάνατος μιας μητέρας και ενός μωρού στον καταυλισμό της Μόριας έπειτα από εξέγερση ομάδας μεταναστών, υπενθύμισε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ωρολογιακή βόμβα.

Οι εκατοντάδες καθημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο δίμηνο έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση, η οποία έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στις 10.30 π.μ. αναζητώντας αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης σε ένα πρόβλημα, που ήρθε για να μείνει.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι και οι 26 δομές φιλοξενίας προσφύγων της χώρας είναι υπερπλήρεις και οι 10.000 νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν στην περιφέρεια, αποτελούν απλώς ένα μέτρο βραχυχρόνιας αντιμετώπισης, καθώς αν οι αφίξεις συνεχίσουν να ανέρχονται σε 300-500 την μέρα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα αρκέσουν, ενώ παράλληλα παραμένουν εκκρεμείς περί τις 70.000 αιτήσεις ασύλου.

Τρία είναι τα επίπεδα που ενεργοποιούνται άμεσα, αν και η προετοιμασία γι αυτά δουλεύεται εδώ και μήνες, ακόμα και σε νομικό επίπεδο. Το ένα κομμάτι αφορά το διπλωματικό επίπεδο, το δεύτερο έχει να κάνει με την αλλαγή του πλαισίου και το τρίτο είναι το επιχειρησιακό.

Η διπλωματία του μεταναστευτικού

1.Συνάντηση Κουμουτσάκου -Σοϊλού

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για το Μεταναστευτικό,Γιώργος Κουμουτσάκος, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της από την Συμφωνία με τη ΕΕ, να σταματά τις κινήσεις των διακινητών στο έδαφός της ή στην θάλασσα, πριν φθάσουν στα ελληνικά παράλια, και να δέχεται τις επαναπροωθήσεις όπως προβλέπεται. Από την άλλη η Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά αλλά, όπως επίσης είπε στον κ. Ερντογάν, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με προκλήσεις και απειλές.

2.Τριμερής Ελλάδας- Βουλγαρίας- Κύπρου

Μέσω της “πρωτοβουλίας ανστολικής Μεσογείου” διαμορφώνεται κοινό μέτωπο με Κύπρο και Βουλγαρία, οι οποίες είναι επίσης πρώτες χώρες υποδοχής, προκειμένου να υπάρξει από κοινού πρωτοβουλία των τριών χωρών έναντι του μεταναστευτικού ζητήματος και πίεση προς την Ε.Ε. από τις χώρες αυτές ώστε να αναλάβει πιο ενεργό δράση.

3. Συνέχεια του μηνύματος Μητσοτάκη στην Ευρώπη

Το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και να αντέξει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών, ότι πρόκειται για ευρωπαικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνδρομή όλων των χωρών παράλληλα με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, που δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά ευρωπαικά, αποτελούν την βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προς την ΕΕ, παράλληλα με την προτροπή ότι πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας.

Αλλαγή πλαισίου

1, Ταχύτερη διευθέτηση των αιτημάτων ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι επιστροφές

Έρχεται άμεσα νομοθετικό πακέτο για το άσυλο στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. Όχι με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης της αίτησης ασύλου -όπως είχε ανσκοινωθεί μετά το ΚΥΣΕΑ- αλλά με άλλους τρόπους που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, χωρίς να εγείρονται ζητήματα τήρησης του διεθνούς δικαίου.

2. Καταγραφή των ΜΚΟ

Τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση πολλών ΜΚΟ θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα ώστε να υπάρχει γνώση του τι γίνεται με ΜΚΟ που κρίνονται ύποπες για τη δράση τους, είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή τους.

3. Κλειστά κέντρα κράτησης

Έχει πέσει στο τραπέζι η επαναλειτουργία κλειστών κέντρων κράτησης, τύπου Αμυγδαλέζας. Οι νομικοί είναι αυτοί που καλούνται να βρουν το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας τους, ώστε να μην καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βέβαιο είναι ότι αν αποφασιστεί δεν θα είναι για όλους και δεν θα είναι για πολύ. Δηλαδή όσοι μετανάστες μεταφέρονται εκεί, θα παραμένουν επί ενα- ενάμισι μήνα το πολύ.

Επιχειρησιακά

-Ενίσχυση στα θαλάσσια σύνορά μας, τόσο με πλωτά μέσα του Στρατού όσο και με επιπλέον δυνάμεις του Λιμενικού.

-Συνεργασία με την στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας, διότι αυτοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τι γίνεται στα παράλια. “Το θέμα είναι μα μην ξεκινήσουν οι βάρκες με τους μετανάστες. Αν ξεκινήσουν, θα βρουν τον τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα” είπαν πηγές με γνώση του θέματος στο daily post και στο marketnews.

-Σφράγισμα των χερσαίων συνόρων.

-Εντατικοποίηση των επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους.

Κατερίνα Δούκα

Facebook Comments