Οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη βαθύτερη ύφεση, ενώ διατηρούν αμετάβλητη την απαισιόδοξη πρόβλεψή τους για πληθωρισμό ελάχιστα χαμηλότερο από το 55% στην πιο πρόσφατη μηνιαία καταγραφή των εκτιμήσεών τους, που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

Το στοιχείο αυτό ακολουθεί εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας και τη μεγάλη πτώση της αξίας του πέσο και του χρηματιστηριακού δείκτη μετά την καθαρή νίκη του περονιστή υποψηφίου Αλμπέρτο Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου επί του συντηρητικού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ενόψει των προεδρικών εκλογών στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Η κυβέρνηση του Μάκρι προσπάθησε τον περασμένο μήνα να ελέγξει την κατάσταση ανακοινώνοντας περιορισμούς στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος — μια μορφή ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων — και επιδιώκοντας την παράταση των ωριμάνσεων δημόσιου χρέους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 54,9% σε ετήσια βάση, κατά τις εκτιμήσεις των 45 οικονομολόγων, που υπολόγιζαν ότι θα ανερχόταν στο 55% τον περασμένο μήνα, αμέσως μετά το απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο προκάλεσε σοκ στις αγορές.

Κατά τους αναλυτές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί σε ετήσιο ρυθμό 40,5% το 2020.

Facebook Comments