ΕΕ: Αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς

MarketNews

ΕΕ: Αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ, άφησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, θα ωθήσουν την ΕΕ να κάνει το ίδιο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντανιέλ Ροσάριο, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ροσάριο εξέφρασε τη λύπη του για την αμερικανική απόφαση και εκτίημσε πως οι επιπλέον τελωνειακοί δασμοί που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου θα επηρεάσουν πρώτα και κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Χθες η Ουάσινγκτον έκανε γνωστή την πρόθεσή της να επιβάλει δασμούς ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα.  Οι φόροι θα αφορούν προϊόντα που κατασκευάζονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%, ενώ τα κρασιά, τα τυριά, οι ελιές, τα όστρακα ή ακόμη εργαλεία όπως τσεκούρια και κατσαβίδια με επιπλέον κόστος 25%.

Πάντως, η ΕΕ εξακολουθεί να ελπίζει πως θα υπάρξει, σε αυτή την εμπορική διαμάχη, μια φιλική διευθέτηση και θα αποφευχθεί η κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αεροναυτικές βιομηχανίες μας» προσέθεσε ο Ροσάριο, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Σε μια παρόμοια διαδικασία -- στο πλαίσιο της διαμάχης των δύο αντιπάλων Boeing και Airbus-- ο ΠΟΕ αναμένεται, στις αρχές του 2020, να επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει από την πλευρά της και αυτή τελωνειακούς δασμούς αντιδρώντας στις επιδοτήσεις που χορηγεί η Ουάσινγκτον στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει, από την 1η Ιουνίου, τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ενώ η ΕΕ έθεσε στο στόχαστρο αμερικανικά προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ Ντάβιντσον, το ουίσκι και τα τζιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου αν θα επιβάλει ή όχι επιπλέον τελωνειακούς δασμούς σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ, απειλή που ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.