«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Αυτός είναι ο λόγος που ταξίδεψα στην Τουρκία και στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως εταίροι για να διαχειριστούμε την κατάσταση από κοινού. Όλες οι πλευρές παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στη συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας – αυτή είναι μια κοινή ευθύνη που τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν».

Αυτό είπε μετά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που έδωσε το παρών ο απερχόμενος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος, όμως, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κι όμως, στις Βρυξέλλες ξέρουν ότι το πρόσφατο ταξίδι που έκανε στην Τουρκία με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ στην Άγκυρα για να συναντήσουν τον Τούρκο ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν έφερε απτά αποτέλεσματα.

Συνεπώς, τη στάση της Τουρκίας θα συζητήσει σήμερα εκτενώς με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα. Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είναι γνωστό ότι η στάση της Τουρκίας θα συζητηθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πάλι, όμως, μείζον είναι η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, μιας και η Ε.Ε. «καίγεται», προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2015, με επίδραση στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες.

Και, επειδή το ταξίδι των προηγούμενων ημερών δεν πήγε κατ’ ευχήν, το ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό.

Ο εξ απορρήτων

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments