Ένας φανταστικός διάλογος
Τσολακίδης Θεοκλής Παρασκευή, 11 Οκτ '19

Πόσους μετανάστες αντέχει η Ελλάδα;
Και άντε και το κάναμε, πόσους μετανάστες αντέχει η Ευρώπη;
Το να τα πάρεις από του πλούσιους είναι το εύκολο. Όταν θα τελειώσουν όμως αυτά τα χρήματα με ποιο τρόπο θα συνεχίσεις να εξασφαλίζεις ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπων;
Μέσω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει ανεβεί το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης ανταγωνίζεται (και για την ώρα υπολείπεται) τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Άρα ακόμα και αν παράγεται πολύ περισσότερος πλούτος και διαχέεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους δεν είναι αρκετός για όλους.
Πως πείθεις πχ την Πακιστανική κυβέρνηση που ενώ εκατομμύρια μικρά παιδιά κάθε χρόνο μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος ( κυρίως κορίτσια) ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για να είναι πυρηνική δύναμη , να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και όχι σε οπλικά συστήματα ;
Πως ακριβώς θα πετύχει κάτι τέτοιο η Δύση; Με πόλεμο; Ακόμα και πιθανές οικονομικές κυρώσεις θε έφερναν μεγαλύτερη φτώχεια άρα και μεγαλύτερη τάση για μετανάστευση.
Άρα και οι Πακιστανοί πολίτες με την στήριξη ή την ανοχή τους σε αυτήν την κατάσταση είναι κατά κάποιο τρόπο θύτες και θύματα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι απλές ανθρωπιστικές αξίες δύσκολα λύνουν προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας. Πρόκειται περί μιας πολύπλοκης εξίσωσης με πολλούς αγνώστους.
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία έχουν γίνει "για το καλό των ανθρώπων" και όντως δεν είχαν καμία σημασία οι αριθμοί και οι στατιστικές μελέτες. Κανείς δεν υπολόγισε των αριθμό των θυμάτων που θα προέκυπταν.
Αντίθετα αυτοί που ασχολήθηκαν με τους αριθμούς, τις επιστήμες ήταν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του πλανήτη ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς το έκαναν για τους δικούς τους ιδιοτελής σκοπούς.
Ένας φανταστικός διάλογος.
Ή μήπως δεν είναι και τόσο "φανταστικός" τελικά;