Για νέο οικονομικό κτύπημα ετοιμάζονται οι ισπανικές τράπεζες εν μέσω αυξημένων πιέσεων από την Τράπεζα της Ισπανίας ώστε να διαγράψουν την αξία του χαρτοφυλακίου αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους €200 δισ. προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κίνηση αυτή ενδέχεται να φέρει μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού επισφαλειών στο σύστημα και να μειώσει τα κέρδη σε μια περίοδο που οι ισπανικές τράπεζες ήδη υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ισπανικές τράπεζες αναχρηματοδότησαν περίπου το 14% του συνόλου των δανείων τους ή €208,2 δισ. Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να χειρίζονται περισσότερο από το 40% των αναδιαρθρωμένων δανείων σαν να εκτελούνται κανονικά, αποφεύγοντας την λήψη μέτρων εναντίον πιθανών μελλοντικών ζημιών.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, παραχώρησε στις τράπεζες όπως η Banco Santander και η BBVA περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να ξεσκονίσουν τους λογαριασμούς τους και να ανακατατάξουν όλα τα αναδιαρθρωμένα δάνεια σύμφωνα με νέους αυστηρότερους κανονισμούς.

Facebook Comments