Ομάδα τεχνοκρατών της τρόικας έρχεται την Τρίτη στη Λευκωσία, για μια πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, που θα αρχίσει να γίνεται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ενδιάμεση αποστολή των δανειστών που θα βρίσκεται στην Κύπρο για τρεις ημέρες, έχει ως στόχο να παρέχει οποιαδήποτε τεχνοκρατική βοήθεια τόσο στο δημοσιονομικό κομμάτι όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πριν περάσει η Κύπρος τις πρώτες εξετάσεις τον Ιούλιο για την καταβολή της δεύτερης δόσης τον Σεπτέμβριο.

Η τεχνοκρατική ομάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να έχει συναντήσεις από την άλλη εβδομάδα με εκπροσώπους των τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας, του υπουργείου Οικονομικών και επιχειρηματικών ομάδων όπως του ΚΕΒΕ. Με την κάθοδο της τεχνοκρατικής ομάδας των δανειστών ένα από τα θέματα που αναμένονται να συζητηθούν είναι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ενώ δεν θα μπορεί να απουσιάζει από την ατζέντα η Τράπεζα Κύπρου, το κούρεμα των καταθέσεων καθώς και τα νομικά και τεχνικά εμπόδια που προκύπτουν για να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης.

Χθες, συνεδρίασε υπό τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η υπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου.

Στην επιτροπή, πέραν του υπουργού Οικονομικών, συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Υγείας, καθώς και η ειδική μονάδα υπό το γραφείο προγραμματισμού, που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των ενεργειών όλων των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου.

Ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ήταν η πρώτη συνεδρίαση, έγινε η πρώτη καταγραφή του περιεχομένου του μνημονίου και αποφασίσθηκε τεχνοκρατική ομάδα να συντονίζει τις ενέργειες με την υπουργική επιτροπή. Η παρακολούθηση εφαρμογής του μνημονίου γίνεται σε καθημερινή βάση».

Όπως ανάφερε, σε περίπτωση μειωμένης απόδοσης των εσόδων ή αύξησης των δαπανών, η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση των στόχων του προγράμματος. Πριν από κάθε δόση θα πρέπει να προηγείται αξιολόγηση από την τρόικα και στη συνέχεια ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών να λαμβάνονται ή όχι επιπρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.

Facebook Comments