Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτόν τον μήνα πιθανόν να είναι βραχυπρόθεσμη και δεν οδηγεί τον ΟΠΕΚ στο να αποκλίνει από την πολιτική του για διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, δήλωσαν σήμερα αντιπρόσωποι από κράτη – μέλη του Οργανισμού.

Η βουτιά των χρηματιστηρίων στην Κίνα και η ελληνική κρίση χρέους πυροδότησαν ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα αυτή. Η τιμή του αργού μπρεντ, που σήμερα κινείται κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% τον Ιούλιο.

Σε μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική του, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε τον Νοέμβριο να μη μειώσει τον στόχο για παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα προκειμένου να στηρίξει τις τιμές, επιδιώκοντας αντ’ αυτού να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς έναντι του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων ανταγωνιστικών πηγών. Ο οργανισμός επαναβεβαίωσε την στρατηγική του στη συνάντηση του Ιουνίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Άλι Σάλεχ αλ-Ομάιρ φέρεται να έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αυτές, λέγοντας ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένουν ότι η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσει τις τιμές.

Παράλληλα, τρεις αντιπρόσωποι από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ είπαν ότι η μείωση των τιμών δεν αναμένεται να διατηρηθεί και ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του ενώ αναφέρθηκαν και σε εκτιμήσεις για υψηλότερη ζήτηση.

«Δεν νομίζω, δεν είναι ώρα να αλλάξει ο ΟΠΕΚ», δήλωσε αντιπρόσωπος από κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ στην περιοχή του Κόλπου. «Η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι το πρώτο εξάμηνο (του έτους), αν και υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για την οικονομία. Οι τιμές θα παραμείνουν γύρω στα 60 δολάρια», πρόσθεσε.

Άλλος αντιπρόσωπος από κράτος-μέλος στην περιοχή του Κόλπου είπε ότι, ακόμα κι αν οι τιμές πέσουν λίγο κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να μειώσει το ανώτατο όριο για την παραγωγή όσο η μείωση αυτή είναι για περιορισμένο διάστημα. «Οι τιμές δεν θα παραμείνουν χαμηλές για πάντα», σημείωσε.

Η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που ηγήθηκε της μεταστροφής στην πολιτική του ΟΠΕΚ, έχοντας τη στήριξη των συμμάχων της στον Κόλπο, παρά τις εκκλήσεις για μειώσεις της παραγωγής από το Ιράν και άλλους μικρότερους παραγωγούς που ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι χαμηλές τιμές στα έσοδα από το πετρέλαιο. Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.

Facebook Comments