Το ευρώ μπορεί να γλίτωσε την ανυποληψία του να χάσει ένα μέλος του, ωστόσο η διαμάχη για την Ελλάδα έχει επιφέρει διαρκή ζημία στην εικόνα του ενιαίου νομίσματος, έναντι των επενδυτών, εκτιμά το Bloomberg.

Καθώς το ευρώ παρέμεινε ανθεκτικό ενόσω η Ελλάδα πλησίαζε προς την έξοδο από την Ευρωζώνη, οι πιέσεις που δέχεται το κοινό νόμισμα φαίνονται καλύτερα σε μακροπρόθεσμους δείκτες, όπως είναι τα στοιχεία για τα αποθεματικά και για τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι σχετικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές κάνουν μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος των κρατών – μελών της ευρωζώνης, συνεχίζει το άρθρο, διότι δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης ως αμετάκλητο σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας». 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επενδυτές και τους διαμορφούντες την πολιτική της ευρωζώνης είναι η μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες είδαν τις ροές κεφαλαίων από εξαγορές και συγχωνεύσεις να κατακρημνίζονται κατά 46% μέσα σε ένα έτος, αναφέρει το Bloomberg. Ενδείξεις παρατεταμένης πίεσης φαίνονται επίσης στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών σε σχέση με αυτές των γερμανικών τίτλων.

Υπάρχουν ρωγμές στο οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης, υπογραμμίζεται περαιτέρω στο άρθρο, το οποίο διευκρινίζει:
 
Η μείωση των αποθεματικών σε ευρώ παγκοσμίως από 22.1% πέρυσι σε 20.7% στα τέλη Μαρτίου 2015, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, δείχνει ότι ενδεχομένως το ευρώ δεν θα φαίνεται μακροπρόθεσμα ελκυστικό σε ορισμένους επενδυτές. 

«Η αντίληψη ότι το ενιαίο νόμισμα είναι υπό προϋποθέσεις αναστρέψιμο υπονομεύει περαιτέρω την ισοτιμία του ευρώ. Χωρίς δημοσιονομική ενοποίηση, που είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, η ιδέα ενός κοινού νομίσματος δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της Commerzbank, Ούλριχ Λόιχτμαν.
 

Facebook Comments