Πεπεισμένος ότι θα βρει τις 200 ψήφους βουλευτών που απαιτούνται για να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας του εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει και εκείνος θετική ψήφο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές”.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι παρά τη διάθεση συναίνεσης που έχει, -η οποία αυτονόητα περιλαμβάνει και υποχωρήσεις- δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα θέμα: η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό να προσμετράται στην επικράτεια.

Αναλυτικά η αναφορά του Πρωθυπουργού: 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν υπάρχει συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα; Εύχομαι να το πετύχουμε στο ζήτημα της δυνατότητας να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό από το μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όλοι; Όλοι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι εννοείτε όλοι; Σήμερα ψηφίζουν όλοι, ο καθένας, να το εξηγήσουμε αυτό. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς βάλαμε ένα πλαίσιο. Το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω -και χαίρομαι διότι τέσσερα από τα πέντε κόμματα, τους αρχηγούς των οποίων συνάντησα, συμφωνούν με την άποψή μου- είναι στο αυτονόητο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια. Για να το πούμε πολύ απλά: δεν θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα ψηφίζουν για Πρωθυπουργό της χώρας. Διότι αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο. Αν δείτε, χθες είχε εκλογές η Πολωνία. Δείτε τις ουρές έξω από τα προξενεία και τις πρεσβείες της Πολωνίας. Το είδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρόκειται να το επιτρέψω αυτό να ξαναγίνει Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές. Εκτιμώ, όμως, ότι με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρούμε τον ικανό αριθμό. Θα κάνουμε και εμείς υποχωρήσεις; Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον, κ. Χατζηνικολάου, είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί συν όλων των άλλων αυτή η πολιτική είναι βαθιά ταξική πολιτική. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν και δεν συμμετέχουν.

Facebook Comments