Η χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου να στείλει σήμερα ή αύριο μια συνολική πρόταση στα κόμματα, με βάση τις θέσεις και αντιθέσεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» οι 200. 

Το μείζον ζήτημα, πάντως, έχει να κάνει με το ποιοι θα είναι οι εκλογείς. Αυτό είναι το βασικό σημείο διαφωνίας των κομμάτων και αυτό για το οποίο καταναλώθηκε περισσότερος χρόνος συζήτησης στη χθεσινή Διακομματική, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή του να υπάρξει κάποιο όριο παραμονής εκτός Ελλάδος. Αρχικά, υπάρχει συναίνεση στο ότι θα ανοίξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού, στους οποίους θα γραφτούν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Από εκεί και πέρα, το σενάριο της ορισμένης χρονικής παραμονής στο εξωτερικό «παίζεται», με την κυβέρνηση να το συζητά. Ορισμένες άλλες παράμετροι, πάντως, όπως το ενεργό ΑΦΜ στην Ελλάδα, εμφανίζουν πρόβλημα, όπως π.χ. τι θα γίνει με φοιτητές που ακόμα δεν κάνουν φορολογική δήλωση. 

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν ότι μπορούν να τα βρουν με τα άλλα κόμματα, αν και γνωρίζουν ότι, παρά τις καλές προθέσεις, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments