To Brexit κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμη και σε τελική απόφαση να καταλήξουν σήμερα και να συντάξουν το νομικό κείμενο που απαιτείται, κανείς δεν εγγυάται ότι θα ισχύσει καθώς πρέπει να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αν και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, δεν είναι απίθανο εκείνη τη μέρα να προχωρήσουν σε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Φυσικά ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις παράνομες εξορύξεις και όχι μόνο, οι απειλές για το προσφυγικό και φυσικά η εισβολή στη βορειανατολική Συρία.

Αναμένεται να επικυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις εξορύξεις αλλά και καταδίκη της τουρκικής επίθεσης.

Για το προσφυγικό αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ως πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θίξει το προσφυγικό στους ευρωπαίους ηγέτες και θα ζητήσει επιμερισμό των βαρών και θα κάνει ειδική αναφορά σε όσους αγνοούν επιδεικτικά το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα..

Ειδική μνεία αναμένεται αν κάνει και στα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και θα προτείνει τη συμφωνία σε ένα κοινό σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι ναι μεν η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Facebook Comments