Αν και βγήκε «λευκός καπνός»  για το Brexit από τις Βρυξέλλες και οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν πως «υπάρχει συμφωνία», κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι Εργατικοί, το βορειοιρλανδικό «DUP» και το Σκοτσέζικο (SNP), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και ο Νάιτζελ Φάρατζ. Στη Βουλή των Κοινοτήτων το Σάββατο το μπαλάκι.

Το Σάββατο αναμένεται ότι θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη για το Brexit, αυτή τη φορά όχι σε ευρωπαϊκό, αλλά σε ενδοβρετανικό επίπεδο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να ψηφίσει επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες της ΕΕ, μετά και την έγκριση των βουλευτών στο σχέδιο της κυβέρνησης για ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Οι διαφωνίες των 10 βουλευτών από την Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τον Άγγλο Πρωθυπουργό. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, εξαιτίας των περίπου 20 διαφωνούντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που αρνούνται το brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει η να τους πείσει να ψηφίσουν την συμφωνία η να πείσει ορισμένους τουλάχιστον βουλευτές από το Εργατικό κόμμα.

Όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν δέχεται την συμφωνία και ότι είναι χειρότερη και από αυτήν της Τερέζα Μέι. Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει την συμφωνία; Προ ημερών είχε πεί ότι είχε πείσει ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν την δική του συμφωνία. Μένει να φανεί αν ισχύει.

Οι ισορροπίες και τα σενάρια

Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στη Βρετανική Βουλή, όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.
Υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν ότι ο Μπ. Τζόνσον έχει αποφασίσει ότι θα χάσει το Σάββατο. Ισως θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει σε εκλογές με τη συμφωνία στο χέρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη για να την περάσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα είχε ήδη φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου αν δεν τον σταματούσε το κοινοβούλιο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να ενδώσει την τελευταία στιγμή το DUP, αν και φαίνεται δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Μετά από 3,5 χρόνια, ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, η ΕΕ αλλά και πολλοί Βρετανοί έχουν κουραστεί από τη διαδικασία και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Υπάρχει κάτι στην πολιτική ατμόσφαιρα που κάνει κάποιον να σκεφτεί πως, με κάποιο τρόπο, ο κος Τζόνσον θα πάρει αυτό που θέλει το Σάββατο.

Νωρίτερα:

Το κείμενο της συμφωνίας αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν στο Twitter: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία».

 

???????????????????? Where there is a will, there is a – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that endorses this deal.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

 

 

Με όσα έχουν γίνει έως στιγμής γνωστά για την αναθεωρημένη συμφωνία για το Βrexit, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει μεν τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει και πύλη εισόδου στην ενιαία αγορά. Θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη σε ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα εμπορεύματα. Για το ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς.

Ειδικότερα, η Βόρεια Ιρλανδία (ΒΙ) θα παραμείνει τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του ΗΒ. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Έτσι οι αρχές του ΗΒ θα εφαρμόζουν δασμούς του ΗΒ σε τρίτες χώρες αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος τα προϊόντα που εισέρχονται στη ΒΙ να εισέρχονται στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά, τότε θα εφαρμόζονται δασμοί της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος έως το τέλος του 2020 για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, επιμένοντας  ότι είναι η καλύτερη δυνατή. H μεταβατική περίοδος πάντως, μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει θετική γνωμοδότηση για το προσχέδιο της συμφωνίας, αλλά θα δώσει τη συγκατάθεσή του αφότου εγκριθεί η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο.  «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία» σχολίασε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημαντικά κέρδη για τη λίρα μετά την ανακοίνωση για συμφωνία στο Brexit

Σημαντικά κέρδη σημειώνει η βρετανική λίρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Ειδικότερα, η βρετανική λίρα σημειώνει άλμα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2936. Την ίδια στιγμή το ευρώ χάνει 0,3% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8599.

Στο LSE αν και η ανατίμηση της στερλίνας τείνει να βάζει εμπόδια στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7%.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Φραγκφούρτη ο DAX είναι στο +0,9%, ενώ και στο Δουβλίνο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,8%.

Νωρίτερα:

Την ανακοίνωση της συμφωνίας μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων ανακοίνωσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μπόρις Τζόνσον.

Oλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν χαρακτηρίζοντας την συμφωνία δίκαη και ισορροπημένη για την ΕΕ αλλά και την Βρετανία.

Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

 

???????????????????? Where there is a will, there is a – we have one! It’s a fair and balanced agreement for the EU and the UK and it is testament to our commitment to find solutions. I recommend that endorses this deal.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

 

 
 

 

Facebook Comments