Στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη βάσει των σχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη αναφέρεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt με τίτλο «Η ευρωζώνη εγκαταλείπει την πολιτική των περικοπών».

Εξετάζοντας τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020 που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες οι εθνικές κυβερνήσεις, η γερμανική εφημερίδα φτάνει στο συμπέρασμα ότι «η εποχή, στην οποία κυριαρχούσε ο ύψιστος στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης φτάνει στο τέλος της. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη ύφεση οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προκρίνουν μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».

Ωστόσο, συμπληρώνει, «η δημοσιονομική στροφή αργεί να υλοποιηθεί. Από τις χώρες με υγιή δημόσια οικονομικά η Ολλανδία είναι εκείνη που κάνει το πιο μεγάλο βήμα: η κυβέρνηση της Χάγης θέλει να μειώσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας, φτάνοντας στο 0,2%. Αντιθέτως το γερμανικό πλεόνασμα μειώνεται μόνο κατά 0,5%. Τα πλεονάσματά τους θέλουν επίσης να μειώσουν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και- παρά τα συσσωρευμένα χρέη τους- η Κύπρος και η Ελλάδα».

Εστιάζοντας στη Γερμανία η Handelsblatt επισημαίνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάλλον θα δεχθεί εκ νέου κριτική ότι δεν αξιοποιεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαθέτει. Υψηλότερες δαπάνες και επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη Γερμανία έχουν επίσης ζητήσει προ πολλού το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, αλλά προσκρούουν εις ώτα μη ακουώντων. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τηρεί ευλαβικά την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Προβάλλει το επιχείρημα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά τα χρήματα εκταμιεύονται με αργούς ρυθμούς, καθώς είναι περιορισμένες οι παραγωγικές δυνατότητες- στον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα».

Facebook Comments