Νέα ήττα Τζόνσον - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία

MarketNews

Νέα ήττα Τζόνσον - Αναβλήθηκε η ψηφοφορία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Nέα  κοινοβουλευτική ήττα για τον  Μπόρις Τζόνσον καθώς η τροπολογία που αναστέλλει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «πέρασε» με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Με πλειοψηφία 16 ψήφων πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τους εφαρμοστικούς νόμους την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια τη Συμφωνία.

Σύμφωνα με το Skynews, ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θα φέρει νέα ψηφοφορία στη Βουλή την Δευτέρα.

"Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το πράξω", δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Θα πω στους φίλους και τους συναδέλφους μου στην ΕΕ ό, τι είπα σε όλους τους υπόλοιπους τις τελευταίες 88 ημέρες που έχω υπηρετήσει ως πρωθυπουργός: η περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν κακή για τη χώρα αυτή, κακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή για τη δημοκρατία . ", είπε ο βρετανός πρωθυπουργός

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε μέσω της εκπροσώπου Μίνας Αντρέεβα, ότι αφού η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία «το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να μας ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του».

Νωρίτερα:
«Super Σάββατο» ή «Ημέρα της Κρίσης» έχει ονομαστεί η σημερινή ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις για το Brexit, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές καλούνται να τοποθετηθούν επί της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και των Βρυξελλών και η οποία αφορά τους όρους του διαζυγίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά, κατά την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει μία προτεινόμενη ψηφοφορία. Είχαν προηγηθεί τρία ηχηρά «όχι» στη συμφωνία της Ε.Ε. με την προηγούμενη πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.