Τσαβούσογλου: Εννέα όροι από την Τουρκία

MarketNews

Τσαβούσογλου: Εννέα όροι από την Τουρκία  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τέλειωσε με τη Συρία και τους Κούρδους και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιστρέφει στο Κυπριακό για να καταγράψει αυτά που η Άγκυρα βάζει ως απαιτήσεις πριν ακόμα καθήσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέγραψε τα «Πρέπει» στο Κυπριακό πριν από τις άτυπες συνόδους, αλλά και το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη τόσο κατά τις δύο συναντήσεις όσο και ευθύς μετά. 

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία απαιτεί τα εξής:

  • Δεν αποκλείεται η ομοσπονδία: «Η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί». 
  • Να οριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: «Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». 
  • Να ετοιμαστεί έγγραφο διαπραγματεύσεων: «Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η συν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».
  • Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα: «Τέλειωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες γίνεται απλώς αναφορά. Όλα θα είναι καθαρά». 
  • Οι συνθέσεις των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων: «Θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπαν να γίνει σύνοδος Ηνωμένα Έθνη συν 2 (ηγέτες). Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις».
  • Να προηγηθεί κατ’ αρχήν συμφωνία: «Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέματα και το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».
  • Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα: «Πλέον δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους». 
  • Απαιτείται συμμόρφωση: «Αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη. Απέναντί μας υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί». 

Τα όσα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Ανατολού» είναι οι απαιτήσεις που βάζει κάτω η Τουρκία για να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο ένα μήνα που απομένει μέχρι να πραγματοποιηθούν οι άτυπες συναντήσεις, πρώτα μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των δύο ηγετών και εν συνεχεία σε επίπεδο πενταμερούς. 

Πηγή: Φιλελεύθερος