Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε “ΒΒ-” από “B+”
Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε, σε "BB-", από "Β+" προηγουμένως, η Standard & Poors και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος αξιολόγησης
Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε, σε "BB-", από "Β+" προηγουμένως, η Standard & Poors και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος αξιολόγησης
Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε, σε “BB-“, από “Β+” προηγουμένως, η Standard & Poors και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προχωρά μετεκλογικά σε αναβάθμιση της χώρας.
Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “B” της Ελλάδας.
Το outlook της αξιολόγησης είναι θετικό που σημαίνει ότι ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβάθμισης στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. “Θα εξετάζαμε μια αναβάθμιση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στις εναπομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας. Ένας άλλος πιθανός καταλύτης για αναβάθμιση θα ήταν η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο δοκιμαζόμενο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που θα ωφελούσε, κατά την άποψή μας τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής”, αναφέρεται στην έκθεση.
Το σκεπτικό της αναβάθμισης
Η αναβάθμιση έρχεται μετά από διάφορες εξελίξεις που, σύμφωνα με την S&P μειώνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση. Ο οίκος αναφέρει ειδικότερα, την απόφαση του ΣτΕ τον Μάιο ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι αντισυνταγματική. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2019, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη μεταρρύθμιση του 2016 που οδήγησε στη μείωση ορισμένων συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι όλες οι συντάξεις θα πρέπει να επανυπολογιστούν στη βάση του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ που σημαίνει ότι η όποια επιστροφή αφορά την περίοδο μετά την απόφαση.
Facebook Comments