Σε ιστορικά χαμηλά το ελληνικό spread

MarketNews

Σε ιστορικά χαμηλά το ελληνικό spread, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών να συρρικνώνεται συνεχώς  το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας μάλιστα σήμερα τα ιστορικά χαμηλά των μόλις 8 μονάδων βάσης, οι αναλυτές "ποντάρουν" όλο και πιο έντονα στη… νίκη της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας σύντομα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,214% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,125% και όλα δείχνουν ότι η σύγκλισή τους είναι θέμα ημερών. Εντυπωσιακή είναι και η συρρίκνωση του spread και στα 5ετή ομόλογα των δύο χωρών το οποίο διαμορφώνεται στις 3 μ.β πλέον με την ελληνική απόδοση στο 0,405% και την ιταλική στο 0,369%.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος από ό,τι η Ιταλία και εξακολουθεί να απέχει σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων οι οποίοι βαθμολογούν την Ιταλία με "επενδυτική βαθμίδα", ωστόσο η Ελλάδα είναι ελκυστική για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει.  Ενώ το χρέος της Ιταλίας είναι συγκριτικά βραχυπρόθεσμο (διάρκεια ωρίμανσης τα 6,8 έτη) και η χώρα εξαρτάται από μία λειτουργική πρωτογενή αγορά, η Ελλάδα χρηματοδοτείται κυρίως από μακροπρόθεσμα και χαμηλού κόστους δάνεια (διάρκεια ωρίμανσης τα 30 έτη ). Αν και ο δείκτης χρέους της Ελλάδας είναι 181,9% έναντι 131,5% για την Ιταλία, η σύγκριση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την ευνοϊκή επίπτωση στο cash value των επενδυτών από τη μακρά περίοδο πίστωσης που έχει η Ελλάδα.

Κούρταλη Ελευθερία