Στο Β από Β- αναβάθμισε η Standard and Poors την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.  

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank σε Β από Β- θέτοντας θετικό outlook από σταθερό. Παράλληλα, διατήρησε το Β- για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό από σταθερό. 

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται σταθερά μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στις 20 Αυγούστου 2018, τονίζει η S&P, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθησαν και τα τελευταία υπολείμματα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του ύψους των καταθέσεων. Οι δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, προσθέτει ο οίκος, όπως φαίνεται από την βελτίωση του κλίματος μεταξύ όλων των οικονομικών παραγόντων, αλλά και των ξένων επενδυτών.

Ο οίκος σημειώνει επίσης η εγχώρια αγορά ακινήτων ανακάμπτει, καθώς η διόρθωση των τιμών ολοκληρώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2017, αφού προηγουμένως μειώθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2008. Προσθέτει ότι οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί έντονα έκτοτε (ιδιαίτερα κατά το α’ εξάμηνο του 2019), αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της χώρας, όπως και μεταξύ των περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Facebook Comments