Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις αλλαγές που έρχονται σε ασφαλιστικό και φορολογικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit.

Το Ασφαλιστικό παύει να είναι φορολογικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Για την πρόταση της κυβέρνησης σημείωσε ότι “φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό, ένα νέο, καινοτόμο, απλό και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Που είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου. Το «Ασφαλιστικό» παύει, με λίγα λόγια, να είναι «Φορολογικό».

Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο. Αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη”.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

-Ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ευρώπη.

-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά.

-Η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, πρώτη φορά στην ιστορία της.

-Ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις 16 συμφωνίες που υπέγραψε με τον πρόεδρο της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αύριο θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά δυο όψεις της Ελλάδας που παράγει και εξάγει. Από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τη μεταποίηση, που τόσο έχει υποφέρει τα προηγούμενα χρόνια στη Β. Ελλάδα.

Στην Ημαθία θα μιλήσω με νέους αγρότες, κυρίως παραγωγούς.

Στα Διαβατά θα επισκεφθεί μία επιχείρηση Χαλυβουργίας που ξαναλειτουργεί ύστερα από 5 χρόνια, όταν και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση. Πρόκειται για μία νέα επένδυση αμερικανικών συμφερόντων, είναι ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια. Όταν θα ξεκινήσει θα δημιουργήσει ξανά δουλειές για 400 εργαζόμενους, αλλά και πολλά έμμεσα οφέλη για την μικρή και μεσαία μεταποίηση της ευρύτερης περιοχή.

“Η διάσωση της κεφαλαιουχικής αξίας με γρήγορες αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να αυξήσουμε την απασχόληση, εκεί στοχεύουν, άλλωστε και οι παρεμβάσεις μας τόσο στους φορολογικούς, όσο και στους ποινικούς κώδικες, ώστε να σαρώσουμε τα εμπόδια στη ρύθμιση χρεών, στο κούρεμα οφειλών και στην επαναπώληση, τελικά, αυτών των επιχειρήσεων καθαρών από βάρη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε λίγες μέρες πραγματικότητα το νέο φορολογικό σύστημα

Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα, είπε που το προσδιορίζουν τρία ρήματα:

-Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν.

-Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα.

-Αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όπως είπε:

-Μειώνουμε, λοιπόν, τον συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%.

-Καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου.

-Πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων. Από 10% μειώνεται σε 5%. Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατεβαίνει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Και λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, προσελκύουμε ξένους επενδυτές με διάθεση να επενδύσουν στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι με ευνοϊκό καθεστώς για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

-Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

-Κι απαλλάσσουμε από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά.

-Μεριμνούμε, όμως, και για την αγορά ακινήτων.

Αναστέλλεται, έτσι, ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, που ήδη νομοθετήσαμε. Η ελάφρυνση, ωστόσο, πρέπει να αφορά όλους, ιδίως τους πιο αδύναμους. Έτσι, καθιερώνεται εισαγωγικός συντελεστής 9% από 22% που είναι σήμερα.

Ρύθμιση που ευνοεί όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.

Έτσι ένας πολίτης με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει τον φόρο του να μειώνεται κάτω από το μισό: από 300 ευρώ σήμερα, σε 123.

Ενώ ένας φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα και δύο παιδιά δεν θα πληρώσει τίποτα. Η απαλλαγή, μάλιστα, των τελευταίων είναι και άμεση και έμμεση.

Γιατί αυξάνουμε επίσης κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα λέγονται για την περίφημη «μεσαία τάξη».

Ταυτόχρονα, μειώνουμε κατά μία μονάδα ετησίως τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ελαφρύνουμε τη φορολογία της εργασίας που αποτελεί το επόμενο πεδίο άσκησης στοχευμένων παρεμβάσεων από το 2020 και μετά.

Τέλος, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της.

Θα συνεχιστούν τα τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης θα συνεχιστούν:

Έτσι ανακοίνωσε δύο ακόμη πρωτοβουλίες που, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων.

-Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Δεύτερον ξεκινούν οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.

“Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου», που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα.

Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές “γονατίζοντας” και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενισχύοντας, παράλληλα, την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή”.

Facebook Comments